Expositie “Kleinoden” in Galerie De Smederij Tijdens de glasdagen op 5, 6 en 7 juni en ruim daarna is in onze galerie schilderkunst te zien van Hakim Tourdiev, glaskunst en sieraden van Cilja Zuyderwyk en fotografie van Els Castelijns. Het thema van deze Glasdagen is Vanitas (ijdelheid en vergankelijkheid). De expositie in de galerie speelt op dit thema in.
Hakim Tourdiev (in 1958 geboren in China en opgegroeid in Oezbekistan) toont met grote precisie geschilderde doeppy’s. Dit zijn geweven ronde mutsjes die horen bij het nationaal kostuum. Hij schildert ze met de binnenkant naar buiten. In deze doeppy’s worden kostbare kleinoden gekoesterd, die verwijzen naar zijn jeugd. Het geheel trekt de kijker binnen in zijn persoonlijke en intieme wereld. Hakim Tourdiev is fijnschilder. Hij paart een fabelachtige techniek aan een fenomenaal visueel geheugen.

 

Galeriehoudster en glasontwerpster Cilja Zuyderwyk borduurt op dit thema voort. Zij ontwierp doeppy’s van glas met daarin subtiel met glasstaafjes getekende poppetjes, die verwijzen naar haar kindertijd. De mutsjes staan gekanteld, zodat de binnen- en de buitenkant zichtbaar worden, zoals tijdens de kinderjaren. Het craquelé in het glas symboliseert de haarscheurtjes die gedurende het verdere leven zijn opgelopen. Verder zijn Cilja’s sieraden te bewonderen, vergankelijke en onvergankelijke.

Els Castelijns (1982) laat moderne en klassieke stillevens zien. Zij is begin 2006 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming met een specialisatie in de fotografie. In 2004 is zij met een Erasmusbeurs naar kunstacademie St. Lukas te Brussel vertrokken om zich daar 4 maanden te verdiepen in de studiofotografie met technische camera. Op dit moment werkt zij zelfstandig als kunstenares en docente.